Uputa

Fototapeta standardne i premium klase

Trake tapeta su označene brojevima prema redoslijedu kojim se trebaju zalijepiti na zid.

Treba započeti lijepljenje s lijeve strane, krećući se prema desnoj. Trake tapeta trebaju čvrsto pristajati jedna uz drugu, stražnjim dijelom uz stražnji dio.

Instrumenti
Kanta
Valjak za bojanje
Valjak za pritisak
Olovka
Spužva
Lopatica
Četka
Uredski nož
Razina
Priprema
1
Uklonite staru boju ili tapete
Zid treba očistiti od stare tapete ili boje. Preporučujemo da ne ostavljate staru tapetu na zidu. Ako imate problema s uklanjanjem stare tapete, pokušajte je malo navlažiti toplom vodom.
2
Provjerite da je površina glatka i čista
Putty se može nanijeti na zid očišćen od stare prevlake kako bi se izravnale neravnine. Ako je površina porozna, nanesite temeljni premaz prije tapetiranja. Porozne površine uključuju zidove sa šmirglanim površinama, zidove sa starom tapetom, ivericu, itd. Također biste trebali nanijeti temeljni premaz na površinu ako ima svijetle boje koje mogu proći kroz tapetu.
Ljepljenje
1
Pregledajte fotografiju na tapeti
Prije lijepljenja tapete na zid, provjerite jesu li sve trake uključene, nijedna od njih nije oštećena ili neispravna.
2
Napravite oznaku za lijepljenje prvog traka.
Čak i zalijepiti prvi komad tapete na zid je vrlo važno. Prva stvar koju treba učiniti je označiti zid. Koristeći libelu, mjernu traku i olovku, nacrtajte vertikalnu liniju na udaljenosti jednako širini vaše tapete od ruba zida. Oznake će služiti kao vodič prilikom postavljanja prvog komada na zid. Pazite da linija nije previše svijetla, inače će biti vidljiva ispod tapete.
3
Priprema ljepila
Dodajte potrebnu količinu hladne vode u kantu (vidi tablicu). Polako ulijte vrećicu ljepila u vodu dok energično miješate. Kada se sav ljepilo ulije u vodu, nastavite miješati masu jednu minutu. Zatim ostavite ljepilo da stoji 10 minuta i ponovno energično promiješajte. Ljepilo je spremno za upotrebu.

Količina

1 pakiranje

Količina vode

1,7 l

Površina (m²)

10 m²

Pažnja: ako ste kupili ljepilo drugog proizvođača, slijedite upute na pakiranju za pripremu.

4
Nanesite ljepilo izravno na zid
Nanesite ljepilo postupno, na širinu od otprilike jedne trake s malim odstupanjem. Nanesite novu količinu ljepila tek nakon što završite s lijepljenjem jedne trake tapeta. Koristite valjak ili četku. Važno je prekriti cijelu površinu zida ljepilom, inače se mogu stvoriti mjehurići na tapetama.
5
Rasporedite trake tapeta tako da njihovi rubovi čvrsto prianjaju jedan uz drugi, ali se ne presijecaju, čvrsto ih pritisnite.
Za najbolje rezultate koristite valjak pod pritiskom. Pažljivo spojite uzorak prilikom lijepljenja i pobrinite se da ljepilo ne zaprlja prednju stranu fotografske tapete.

Napomena: Izbjegavajte nabore na tapeti, jer to može dovesti do pucanja platna.

6
Glatko prekrijte tapetu po cijeloj površini
Nježno izravnajte trake rukama ili valjkom pod pritiskom, radeći od sredine prema rubu. Sve male mjehuriće i nabori će nestati čim se tapeta osuši. Ako se pojave mrlje ljepila na prednjoj površini tapete, pažljivo ih uklonite vlažnom krpom ili spužvom, ne čekajući da se ljepilo osuši.

Pažnja: Ne trljajte površinu, uklonite ljepilo laganim pokretima.

7
Skraćivanje viška tapeta
Nakon što ste zalijepili sve trake na zid, odrežite nepotrebne fragmente pomoću zidarske lopatice i oštrog kancelarijskog noža.
8
Sačekajte 24 sata da se ljepilo potpuno osuši kako biste vidjeli konačni rezultat. Tijekom cijelog tog vremena ne bi trebalo biti propuha u prostoriji.
"Sjednite i uživajte u svojoj novouređenoj sobi!

Napomena: Vinilne tapete manje su prozračne od netkanih. Stoga, ako ih zalijepite na gustu površinu koja ne dobro upija vlagu, može potrajati duže vrijeme da se osuše."